HTML-kieli

Suurin osa kotisivuista luodaan HTML-kielellä. Lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista ”Hyper Text Markup Language”. HTML on verkkosivujen tekemiseen kehitetty sivunkuvauskieli. HTML-kielellä ei voi tehdä tietokoneohjelmia, kuten esimerkiksi Javalla tai C-kielellä. HTML on tarkoitettu ainoastaan verkkosivujen rakenteen luomiseen. HTML on niin sanottu standardi. Se on globaali tapa esittää asiat nettisivuilla.

XHTML

HTML:llä on jo seuraaja, XHTML-kieli. Se on lähestulkoon samanlainen kuin HTML 4.01-versio. Molemmilla kielillä pystyy esittämään samat asiat, mutta XHTML on kielenä tiukempi sääntöjen suhteen ja sopii se myös paremmin muille alustoille kuin perinteisiin tietokoneisiin, kuten esimerkiksi matkapuhelimiin, tabletteihin sekä muihin mobiililaitteisiin. Koska puhelinten ja muiden mobiililaitteiden tehot eivät ole samaa luokkaa kuin perinteisten tietokoneiden, HTML-kieli käy niille raskaana, eikä niiden muisti ja prosessoritehot tahdo riittää lataamaan sivustoja. Toinen syy XHTML suosioon sen rakennepohja, joka auttaa tekijäänsä estämällä virheet sivun merkkauksessa ja tekee XHTML-dokumenteistä helposti luettavia ja validoitavia.Mikäli sinua kiinnostaa HTML-kieli, on siitä olemassa kattava opassivu.

HTML ja muut ohjelmointikielet

HTML on huomattavasti yksinkertaisempi kuin muut ohjelmointikielet. Niitä itseasiassa edes pitäisi verrata keskenään. HTML koostuu niin sanotuista tägeistä, jotka auttavat kuvamaan sivun rakennetta. Tägien avulla voit merkitä mitkä kohdat teksteissä tahdot tietyllä värillä tai fontilla, mihin kohtaan sivua haluat kuvat tai taulukot ja muut tahtomasi elementit.HTML-kielellä on eri versioita ja on sovittu, että minkä tahansa HTML:llä tehdyn dokumentin alussa pitää olla aina tietty tekstinpätkä, josta voidaan tunnistaa millä kielellä dokumentti on tehty. Tätä kutsutaan dokumenttityypiksi. Uusin HTML versio on 4.01-versio ja vanhempia versioita ei enää suositella käytettäväksi.